22.05.2024

Нові надходження

З початку 2024 року колекція Музею поповнилася новими, цікавими та актуальними виданнями, документальними матеріалами та нагородами.

 

Серед нових надходжень до основного фонду –  книги проєкту "Живі історії війни" з дарчими написами авторки і керівниці проєкту Фещенко Ольги Петрівни, передані під час презентації в Національному музеї "Чорнобиль". До проєкту увійшли три книги: "Пам’ять душі. Іванківщина", "Живі історії війни. Перша книга волонтера" та "Живі історії війни. Книга 2", які містять свідчення про події російської агресії у лютому-березні 2022 р. на території Іванківської та Бородянської  громад Київщини. У цих громадах мешкають евакуйовані з Чорнобильської зони, які вдруге втратили свої домівки, а авторка – Фещенко (Дмитренко) Ольга Петрівна є безпосередньою учасницею ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

 

Колекція також поповнилася книгою з дарчим написом авторки Анни Ніколаєвої "Система символічного захисту у повсякденному житті українців Полісся (кінець ХІХ – початок ХХІ ст.)". Монографія передана музею під час презентації в Національному музеї "Чорнобиль" 17 грудня 2023 р. У ній досліджено та структуровано систему символічного захисту українців Полісся кінця ХІХ – початку ХХІ ст. Проте завдяки застосуванню порівняльного методу дослідження охоплено й інші регіони України. На основі власних польових матеріалів, наявних етнографічних джерел та попередніх досліджень авторка класифікує, вивчає семантику і структуру нормативів як пасивний аспект символічного захисту, а також апотропеї (захист індивідуальний, індивідуального і спільного простору) як його активну складову.

 

Анна Ніколаєва – етнологиня, антропологиня, дослідниця духовної культури українців, кандидатка історичних наук. Також, Анна експертка сектору "Культурна спадщина" Українського культурного фонду, наукова співробітниця Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф (2010-2018 рр.), співавторка подкасту "Пороблено" про народну культуру і її вплив на нас.

 

Цікаві фотоальбоми передані представниками Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС".

 

Фотоальбом "30 років подвигу". ДСП "Чорнобильська АЕС" приурочений до 30-ї річниці з дня аварії на ЧАЕС. В альбомі розміщені доаварійні фото Чорнобильської атомної станції, фото після руйнації 4-го енергоблоку, спорудження об’єкту "Укриття" та Нового безпечного Конфайнменту, фото робіт з ліквідації наслідків аварії, міст-супутників ЧАЕС – Прип’яті та Славутича.

 

У фотоальбомі "35 років до безпеки. 35 years to safety" ДСП ЧАЕС", через фото, показано спільне та відмінне в роботі з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986 та через 35 років. Кожен розворот містить чорно-біле фото робіт, які проводилися у 1986 році, та сучасне кольорове фото заходів з продовження зняття з експлуатації, спорудження міцних бар’єрів для нерозповсюдження радіоактивних речовин і перетворення майданчика ЧАЕС на безпечну територію.

 

 

Не менш вагомою для фондового зібрання є книга "An arch for Chernobyl" ("Арка для Чорнобиля"), яка розповідає про шлях до нового безпечного укриття у світлі міжнародних подій протягом 30 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 

 

Колекцію нагород доповнила пам’ятна медаль "Об’єкту "Укриття" 1986-2021 – 35 років". Перетворення об’єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему Transformation of the Shelter Object into environmentally safe system". Таку медаль отримали понад 30 науковців, інженерів, будівельників і тих, хто експлуатує комплекс Нового безпечного Конфайнменту на засіданні круглого столу до 35-річчя будівництва об’єкта "Укриття" на Чорнобильській АЕС.

 

 

Документальний фонд Музею доповнили матеріали про перші місяці ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які зберігалися в Управлінні внутрішніх справ Київської області. Ці матеріали, після проведення розсекречування, були передані  Музею для подальшого дослідження,  збереження та експонування. Робота з їх вивчення триває до сьогодні. 

 

 

Ще новини

  • Музей отримав обладнання від Рівненської АЕС

    Музей отримав обладнання від Рівненської АЕС

    27.10.2023

    Відбулося поповнення музейної колекції.

    Читати далі