29.08.2024

Відкриття виставки до Міжнародного дня дій проти ядерних випробувань

29 серпня 2024 р. в Музеї відбулося відкриття тимчасової виставки до Міжнародного дня дій проти ядерних випробувань.  Він був затверджений в грудні 2009 р. на 64-й сесії Генеральної асамблеї ООН та має на меті активізувати зусилля ООН, світових держав, міжнародних та неурядових організацій щодо припинення ядерних випробувань. У преамбулі резолюції Генасамблеї ООН йдеться, що "слід покласти кінець ядерним випробуванням, аби попередити їх спустошливі та смертоносні наслідки для життя та здоров’я людей". Ініціатором прийняття цієї резолюції виступила Республіка Казахстан, яка 29 серпня 1991 р. закрила Семипалатинський ядерний полігон і на відзначення цієї події запропонувала саме цю дату. Упродовж багатьох років Казахстан (тоді ще союзна республіка) потерпав від ядерних випробувань та їхніх наслідків.

 

Вперше Міжнародний день дій проти ядерних випробувань був проведений 2010 р. Саме тому 29 серпня у різних куточках планети відбуваються семінари, конференції, кінопокази та демонстрації, виставкові проєкти покликані зупинити ядерні випробування.

 

Нинішня виставка – наш спільний проєкт із Музеєм Миру у Києві. Заснований 21 вересня 2021 р. у День миру, нині цей музей став осередком, де збирають історії про боротьбу за мир, про людей, які присвятили своє життя цій благородній справі, а його співробітники активно волонтерять, підтримуючи наших військових, долучаються до відбудови деокупованих населених пунктів Київщини, НДСЛ "Охматдит".

 

 

На відкритті виставки були присутні керівник Музею Миру в Києві, волонтер Сергій Громов та його колеги. Пан Сергій представив діяльність українського Музею Миру в час війни та розповів про унікальні предмети, представлені на виставці – чохли та сітка для ядерних бомб, сейф для зберігання тари для електродетонаторів, валіза для зберігання приладів для розблокування ядерних бомб, ящик із інструментами для технічного обслуговування, тара для електродетонаторів, тара для перфострічки запасної для блока автоматики ядерної бомби, робочий костюм працівника – керівника розрахунку збірки та зберігання ядерної зброї, колекція фото та плакатів з нідерландського Музею Миру. 

 

Виставка буде експонуватися впродовж місяця.

 

Запрошуємо до відвідання виставки!

Ще новини

  • Про результати першого етапу Мистецького конкурсу

    Про результати першого етапу Мистецького конкурсу

    12.09.2024

    Про результати першого етапу Мистецького конкурсу

    Читати далі

  • Віртуальне дзеркало доповненої реальності (ARM) "Образи мужніх"

    Віртуальне дзеркало доповненої реальності (ARM) "Образи мужніх"

    10.09.2024

    Презентовано інноваційний музейний продукт – віртуальне дзеркало доповненої реальності (ARM) "Образи мужніх"

    Читати далі

  • Проєкт "Образи мужніх":  віртуальне дзеркало доповненої реальності (ARM)

    Проєкт "Образи мужніх": віртуальне дзеркало доповненої реальності (ARM)

    04.09.2024

    Проєкт "Образи мужніх": віртуальне дзеркало доповненої реальності (ARM)

    Читати далі

  • Перше засідання Конкурсної комісії з розгляду та оцінки конкурсних проєктів

    Перше засідання Конкурсної комісії з розгляду та оцінки конкурсних проєктів

    03.09.2024

    03 вересня 2024 року відбулося перше засідання Конкурсної комісії

    Читати далі